Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Росія має дозволити Ахтему Чийгозу попрощатися з матір’ю, яка помирає від раку


Батьки Ахтема Чийгоза – Аліє (ліворуч) та Зейтулла, архівне фото
Батьки Ахтема Чийгоза – Аліє (ліворуч) та Зейтулла, архівне фото

Російська влада має дозволити одному з лідерів кримських татар Ахтему Чийгозу, який понад два роки перебуває в СІЗО, зустрітися з тяжкохворою матір’ю. Про це 15 червня заявив адвокат Чийгоза Микола Полозов.

«Сьогодні суддям Верховного Суду Республіки Крим, який розглядає справу щодо Ахтема Чийгоза, стороною захисту було заявлене клопотання про надання дозволу на побачення його з матір’ю – Чийгоз Аліє Абдураїмівною», – написав Полозов у Facebook і додав, що родичі тривалий час не говорили Ахтему про стан здоров’я матері, яка боролася з раком.

«Півтора тижня тому хвороба стала стрімко прогресувати. За висновком лікарів, хвороба перебуває в термінальній стадії, оперуванню не підлягає, і все лікування полягає в паліативному прийомі сильнодіючих засобів, що знижує больовий синдром. Безумовне право Ахтема Чийгоза – попрощатися з матір’ю, яка прикута до ліжка і вмирає», – твердить адвокат.

15 червня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму вкотре відмовив задовольнити клопотання захисту Чийгоза.

Адвокат Полозов наполягає, що це рішення порушує Загальну конвенцію прав людини та інші міжнародно-правові акти. Захисник закликає громадян і державні органи України «негайно звернутися в міжнародні структури, які здійснюють моніторинг і контроль за дотриманням прав людини, звернутися до національних урядів і глав держав з метою здійснення впливу на владу Російської Федерації».

Ахтем Чийгоз був затриманий російськими силовиками в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти. Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоз в організації масових заворушень.

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в межах «справи 26 лютого». 20 липня 2016 року суд на закритому засіданні розділив цю справу на два провадження: окремо – по заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, окремо – по інших фігурантах процесу: Алі Асанову та Мустафі Дегерменджі.

XS
SM
MD
LG