Доступність посилання

ТОП новини

ЄС погодився надати Молдові 100 мільйонів євро на антикорупційні реформи


Європейський союз 15 червня погодився надати Молдові 100 мільйонів євро економічної допомоги, якщо вона активізує антикорупційні зусилля.

Повідомляється, що допомога, зокрема 60 мільйонів у вигляді позик і 40 мільйонів євро у вигляді грантів, необхідна для стабілізації і реформування економіки Молдови і доповнюватиме ресурси, що надаються Міжнародним валютним фондом та іншими фінансовими установами.

Допомога, головним чином, обумовлена оголошеною Кишиневом, боротьбою із корупцією в Молдові. ЄС хоче, щоб Молдова гарантувала багатопартійну парламентську систему, стежила за верховенством закону і захистом прав людини в обмін на допомогу.

Зокрема, Молдова повинна забезпечити ефективне, прозоре і підзвітне управління державними фінансами, встановити способи запобігання корупції та відмивання грошей і контролювати фінансовий сектор. ЄС також хоче укласти договір про вільну торгівлю, аналогічний підписаному з Україною.

Водночас Росія виступає проти торговельної угоди, а проросійський президент Молдови Ігор Додон наполягає, що угода з ЄС не дає обіцяних переваг, наполягаючи на відновленні економічної співпраці з Москвою.

XS
SM
MD
LG