Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США дозволив NASA використовувати ракетні двигуни Росії


Російський ракетний двигун РД-180
Російський ракетний двигун РД-180

Сенат США більшістю голосів схвалив 15 червня законопроект, який дозволяє американському космічному агентству NASA продовжувати використання ракетних двигунів російського виробництва в рамках поправки до закону про санкції проти Росії.

«Ця поправка не спрямована на підрив законопроекту, але забезпечує безперервне продовження освоєння космосу», – заявив автор поправки, республіканець Корі Гарднер.

За його словами, у випадку несхвалення поправки «НАСА потенційно могло б закрити близько семи космічних місій», які вже обійшлися США у мільярди доларів.

Водночас голова Комітету з питань збройних сил Сенату Джон Маккейн назвав рішення подарунком для російської оборонної промисловості і «поплічників» президента Росії Володимира Путіна.

Поправку підтримали 96 сенаторів, 6 висловилися проти.

Конгрес США ще у 2014 році доручив американським військовим знайти альтернативу російським ракетним двигунам після анексії Кремлем українського Криму та ролі Москви в збройному конфлікті на Донбасі. Пентагон заявив, що американським приватним підрядникам знадобиться час і стимули для розробки альтернативних варіантів, однак намагання негайно замінити російський двигун вимагатиме значних ресурсів.

XS
SM
MD
LG