Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: сили безпеки повідомляють про вступ до старого міста в Мосулі


Іракський поліцейський у старому місті Мосула, 1 червня 2017 року
Іракський поліцейський у старому місті Мосула, 1 червня 2017 року

Армійські сили Іраку повідомляють, що їхні війська вступили до історичного старого міста в Мосулі, другого за величиною міста країни, частково утримуваного бойовиками угруповання «Ісламська держава». Командування в провінції Ніневія повідомило, що іракські спецслужби, регулярна армія і федеральна поліція беруть участь в операції зі поверненню старого міста Мосула під контроль. Операція розпочався 18 червня.

«Перші повітряні удари почалися близько півночі. Сили безпеки почали наступ на частину старого міста на світанку», – йдеться в повідомленні.

Повернення старого міста, що в західній частині Мосула, має вирішальне значення для повернення повністю колишньої «фортеці» ісламістів.

У 2014 році угруповання «Ісламська держава» захопило Мосул, оголосивши «халіфат».

Іракські сили, підтримувані з повітря коаліцією під проводом США, наступають, щоб звільнити західну частину Мосула, оскільки східну вони вже взяли під контроль у жовтні.

За оцінками, близько 150 тисяч цивільних опинилися в пастці в старому місті, де бойовики використовують їх як живий щит. За даними ООН, умови для життя там жахливі, людям бракує їжі та чистої води.

Вступ у старе місто Мосула відбувається наступного дня після того, як іракські військові повідомили, що його сили і сунітські повстанці вибили екстремістів угруповання «Ісламська держава» з прикордонного переходу Аль-Валід поблизу Сирії, майже через три роки після того, як ісламісти захопили наближене до переходу місто Аль-Танф. Там базується база США.

XS
SM
MD
LG