Доступність посилання

ТОП новини

Британія: фургон в’їхав у натовп біля мечеті в Лондоні, є постраждалі, одну людину заарештовано


Британська поліція оточила місце в районі Фінсбері-парку, де фургон наїхав на пішоходів, Лондон, Великобританія, 19 червня 2017 року
Британська поліція оточила місце в районі Фінсбері-парку, де фургон наїхав на пішоходів, Лондон, Великобританія, 19 червня 2017 року

В результаті наїзду фургона на пішоходів в північній частині Лондона постраждали щонайменше 10 людей, і як заявила поліція, «є кілька жертв». Наразі підтверджено загибель однієї людини.

Сталося це в районі Фінсбері-парку через декілька хвилин після півночі 19 червня біля Мусульманського будинку добробуту неподалік мечеті на вулиці Севен-Сістерз. Будинок добробуту надає соціальні, освітні та навчальні послуги.

Поліція повідомила, що одна людина була заарештована після того, що свідки назвали зумисним нападом, а правоохоронці «великим інцидентом».

За даними ЗМІ, на місце події прибули антитерористичні підрозділи поліції.

Мусульманська рада Британії заявила, що фургон зумисне наїхав на людей, які покидали мечеть, закликавши владу підвищити рівень безпеки навколо мечетей. Нині у мусульман триває священний місяць Рамадан, коли віряни ходять на нічні молитви.

Сама мечеть, біля якої стався наїзд, стала популярна завдяки проповідям радикального священнослужителя Абу Хамзи аль-Масрі, засудженого до ув’язнення в США 2015 року за звинуваченням у тероризмі. Мечеть була закрита і реорганізована у 2005 році і не була відтоді пов’язана з екстремістськими поглядами.

Прем'єр-міністр Тереза Мей сказала, що її думки з тими, хто постраждав від «цього жахливого інциденту». Лідер британської опозиції Джеремі Корбін з Лейбористської партії сказав, що «цілковито вражений» випадком.

3 червня схожий інцидент стався на Лондонському мосту в британській столиці. Автомобіль врізався в натовп пішоходів, після чого троє бойовиків напали з ножами на людей на сусідньому ринку Боро-Маркет. Поліція застрелила трьох екстремістів-мусульман, що скоїли напад. Жертвами нападу стали восьмеро людей, десятки були поранені.

XS
SM
MD
LG