Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії зупиняє співпрацю зі США у запобіганні інцидентам у небі над Сирією


Російські винищувачі в Сирії
Російські винищувачі в Сирії

Міністерство оборони Росії заявляє, що розглядатиме як повітряні цілі будь-які літальні об’єкти над Сирією в регіонах, де діють російські військові літаки. Міноборони Росії також заявляє, що припиняє взаємодію зі США в рамках меморандуму про запобігання інцидентам у небі над Сирією, повідомляють російські новинні агенції.

Заява з’явилася 19 червня після того, як військовий літак США збив літак сирійської армії 18 червня у районі Ракки. У Міноборони Росії назвали інцидент «порушенням суверенітету» Сирії.

Російська сторона також заявляє, що США не попередили Росію перед тим, як збити літак.

Військові США раніше заявили, що сили коаліції «контактували зі своїми російськими колегами». «Коаліція не прагне боротися з сирійським режимом, російськими військами, чи сирійськими провладними силами, але не буде вагатися при захисті сил коаліції чи партнерських сил», – мовилося у заяві військових США.

Влада Сирії заявила, що збитий літак брав участь в операції проти бойовиків угруповання «Ісламська держава». У Дамаску вважають, що такі дії коаліції підривають сили сирійської армії в боротьбі з тероризмом.

У штабі коаліції стверджують, що сирійський військовий літак скинув бомби неподалік загонів збройної опозиції, яку підтримують США, після чого був збитий.

Меморандум про безпеку польотів в Сирії був схвалений Росією і США в жовтні 2015 року. Він регламентував переміщення всіх літаків і безпілотників в повітряному просторі Сирії. Дія меморандуму була припинена в квітні 2017 року, після того, як США завдали ракетних ударів по сирійській авіабазі. У травні дію документа поновили.

XS
SM
MD
LG