Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС країн ЄС і «Східного партнерства» почали підготовку до осіннього саміту


Голови МЗС країн ЄС і «Східного партнерства» почали підготовку до осіннього саміту

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу і країн програми ЄС «Східне партнерство» почали зустріч із метою підготуватися до саміту «Східного партнерства», запланованого у Брюсселі на кінець листопада.

Голови МЗС Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови і України проводять у Брюсселі робочу зустріч і робочий обід із колегами з Євросоюзу, щоб обговорити майбутнє програми.

До зустрічі підготували принаймні два дискусійні документи, авторами яких є переважно східні й скандинавські члени ЄС і з якими познайомилось Радіо Свобода. Серед їхніх пропозицій до майбутньої співпраці – спільні військові навчання з метою протистояти гібридним загрозам, надання делегаціям Євросоюзу у країнах «Східного партнерства» мандату на протистояння дезінформації, співпраця задля захисту критично важливої інфраструктури чи ідея про надання фінансової допомоги ЄС дрібнішими траншами і з обов’язковим звітуванням перед Європейським парламентом, щоб запобігти можливому нецільовому використанню коштів Євросоюзу.

У ЄС нині хочуть подавати конкретні пропозиції для майбутньої співпраці посеред побоювань, що Євросоюз майже не має нічого нового, щоб запропонувати членам «Східного партнерства».

Цю програму започаткували 2009 року в намаганні наблизити шість країн зі складу колишнього СРСР до ЄС без пропозиції вступу до Євросоюзу.

Три з цих країн, Україна, Грузія й Молдова, відтоді уклали з ЄС угоди про асоціацію, включно зі створенням зон вільної торгівлі, і досягли візової лібералізації.

XS
SM
MD
LG