Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ визнав дискримінаційним російський закон про «гей-пропаганду»


Затримання ЛГБТ-активіста Миколи Алексєєва на акції ЛГБТ-спільноти в Москві, Росія, травень 2015 року
Затримання ЛГБТ-активіста Миколи Алексєєва на акції ЛГБТ-спільноти в Москві, Росія, травень 2015 року

Європейський суд із прав людини визнав дискримінаційним російський закон «про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх». Про це йдеться в постанові, опублікованій на сайті суду 20 червня.

Зі скаргою до ЄСПЛ звернулися ЛГБТ-активісти Микола Баєв, Олексій Кисельов і засновник співтовариства GayRussia Микола Алексєєв. Усіх їх від 2009 по 2012 рік у Росії притягували до відповідальності, звинувачуючи в «пропаганді нетрадиційних сексуальних відносин». Заявники стверджували, що закон порушив їхнє право на свободу вираження поглядів.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, Росія повинна виплатити трьом заявникам сукупно понад 49 тисяч євро, в тому числі компенсації за заподіяння моральної шкоди, а також відшкодувати судові витрати.

«Фактично, ухвалюючи подібні закони, влада посилює стигматизацію та забобони і заохочує гомофобію, несумісну з цінностями демократичного суспільства», – йдеться в рішенні.

Закон про «заборону пропаганди гомосексуалізму» серед підлітків в Росії ухвалили влітку 2013 року. Він передбачає штраф до 5 тисяч рублів, а якщо «пропаганда» велася в інтернеті – до 100 тисяч рублів. Від 2014 по 2016 роки за цим законом в Росії оштрафували 14 людей.

XS
SM
MD
LG