Доступність посилання

ТОП новини

Аеропорт столиці Казахстану назвали на честь президента


Один з монументів із барельєфом Нурсултана Назарбаєва в Астані
Один з монументів із барельєфом Нурсултана Назарбаєва в Астані

Аеропорт столиці Казахстану Астани назвали на честь президента Нурсултана Назарбаєва, повідомляють державні ЗМІ країни 21 червня із посиланням на відповідну постанову уряду. Рішення вступає в силу після сьогоднішнього опублікування в офіційному виданні.

Ім’ям Назарбаєва, який при владі у Казахстані майже три десятиліття, вже названо університет, кілька шкіл, йому поставлені також пам’ятники. Ідея назвати столичне летовище його іменем виношувалася ще з 2009 року.

У 2010 році двопалатний парламент країни надав Назарбаєву статус «лідера нації», який гарантує йому імунітет від судового переслідування і політичні важелі, якщо він вирішить піти на пенсію.

Правозахисники часто звинувачують Назарбаєва у переслідуванні опозиції, незалежних журналістів, неурядових організацій та профспілок, що він, втім, заперечує.

Раніше ще одна країна Центральної Азії – Узбекистан – назвала свій аеропорт на честь покійного багаторічного лідера Іслама Карімова, який, значною мірою, уникав культу особи під час свого правління більш ніж чверть століття.

XS
SM
MD
LG