Доступність посилання

ТОП новини

Чиновник російської влади Криму Смирнов удруге не з’явився до суду у «справі Чийгоза»


Чиновник російської влади Криму Заур Смирнов
Чиновник російської влади Криму Заур Смирнов

Голова підконтрольного Кремлю комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян анексованого Криму Заур Смирнов вдруге не з'явився як свідок до суду в справі одного з лідерів кримськотатарського руху Ахтема Чийгоза. Про це, як інформує сайт «Крим.Реалії», 21 червня повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Причиною цього стало те, що Смирнов «перебуває за межами міста за службовою потребою».

«У нас навіть члени Ради Федерації (верхня палата російського парламенту – ред.) приїжджали свідчення давати. Що це за неповагу до суду», – сказав Чийгоз. Його адвокат Микола Полозов попросив суд змусити Смирнова свідчити. «Авторитет судової влади не може бути підданий сумніву через дії таких осіб», – зазначив він.

Суддя запропонував звернутися до призначеного Кремлем керівником Криму Сергія Аксьонова, щоб він вплинув на явку Смирнова, проте адвокат зазначив, що Аксьонов і сам є свідком у справі Чийгоза. Суд вирішив до Смирнова методи примусу поки не застосовувати і «забезпечити його явку 27 червня» через безпосереднього керівника, тобто Аксьонова.

19 червня Смирнов також не прийшов до суду, замість цього він вирушив у відрядження.

Російські силовики затримали Ахтема Чийгоза в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти. Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в межах «справи 26 лютого». 20 липня 2016 року суд на закритому засіданні розділив цю справу на два провадження: окремо – по заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, окремо – по інших фігурантах процесу, Алі Асанову та Мустафі Дегерменджі.

Ахтем Чийгоз перебуває в СІЗО вже понад 2 роки.

XS
SM
MD
LG