Доступність посилання

ТОП новини

Київрада просить Верховну Раду внести зміни до законів про забудову міст


Поділ, район Києва
Поділ, район Києва

Київрада планує звернутись до Верховної Ради щодо змін до містобудівного законодавства, які зобов’язуватимуть забудовника в межах історичних ареалів і зон охорони пам'яток архітектури перед затвердженням проектної документації погоджувати її з Архітектурно-містобудівною радою міста. Таке рішення ухвалили на пленарному засіданні 22 червня, повідомляється на сайті відомства.

За інформацією Київради, відповідно до чинного законодавства, розробку проектної документації на будівництво об’єктів містобудування може здійснювати будь-яка сертифікована особа, Державна будівельна експертиза проектів будівництва не дає оцінки архітектурній частині проектів, а місто безпосередньо з 2011 року не бере участі в погодженні проектної документації.

«Наразі законодавство грає на користь недобросовісних забудовників, які користуючись спрощенням дозвільних процедур, проектують та зводять в межах історичних ареалів і зон охорони пам'яток архітектури будь-які об’єкти на свій розсуд, ігноруючи думку громади. Як наслідок, маємо знищення окремих пам'яток та численні факти громадського спротиву щодо такого безвідповідального підходу до збереження архітектурної спадщини міста. Яскравим прикладом невдоволення громадськості є будівництво на вулиці Нижній Вал, 27-29; будівництво на території колишнього Сінного ринку; Гончара 38б тощо», – зазначив секретар міськради Володимир Прокопів.

20 червня сталася пожежа у центрі Києваза адресою Хрещатик, 40. Йдеться про найстарішу будівлю на головній вулиці столиці. У КМДА зазначають, що за попередніми висновками, причина пожежі – недбальство будівельників, які вели роботи на даху будівлі. За фактом пожежі київська поліція порушила кримінальне провадження за статтею про умисне знищення або пошкодження майна. Як розповів Радіо Свобода засновник проекту «Цікавий Київ» Арсен Фінберг, за останніх 20 років у Києві було знищено близько двох сотень таких історичних пам’яток: деякі з них були зруйновані, інші підпалені.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», опублікували дослідження щодо власників 24 будинків у Києві, які мають історичну, культурну чи архітектурну цінність, але при цьому занедбані й перебувають в аварійному стані. Результати дослідження опубліковані на мікросайті «Спадок у руїнах» на базі Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG