Доступність посилання

ТОП новини

Слободян: прикордонники у червні затримали російського полковника, який їхав до Придністров’я


Олег Слободян
Олег Слободян

Речник Держприкордонслужби України Олег Слободян заявляє, що прикордонники у червні затримали російського полковника, який їхав до Придністров’я.

«Ситуація сталася ще на початку червня. Близько півночі на виїзд з України прибув громадянин України Войтенко Валерій Георгійович, 54-го року народження, який пред’явив для контролю паспорт громадянина України», – написав Слободян на своїй сторінці в Facebook.

За його даними, під час перетину кордону виникли підозри щодо мети поїздки чоловіка до невизнаного Придністров’я, він начебто мав провідати хвору матір, але «плутався з даними свого паспорта».

«У результаті детального огляду речей підозрілого у його куртці був виявлена внутрішня потайна кишеня, з якої було вилучено аркуш паперу з установчими даними та телефонами перших осіб ПМР (самопроголошена Придністровська молдовська республіка на сході Молдови – ред.) та людей з Росії, орден «Червона зірка», смартфон, флеш-носії інформації – на них виявлені фотографії затриманого з терористами «Моторола», «Гіві», Захарченком; відео обстрілів української території; агітаційні матеріали «ДНР» та «ЛНР» (угруповання, визнані Україною терористичними – ред.)», – додав речник прикордонного відомства.

Слободян зазначив, що у подальшому встановили особу затриманого ним виявився полковник із Росії Валерій Гратов, якого «російські спецслужби планували зробити заступником міністра держбезпеки ПМР»; затриманого прикордонники передали співробітникам СБУ.

Раніше в неділю про затримання російського полковника Валерія Гратова на кордоні з Молдовою, на ділянці з сепаратистським Придністров’ям, повідомляв журналіст «Телевізійної служби новин» телеканалу «1+1» Анатолій Цаплієнко; він не уточнив, коли сталося затримання, і не дав знати, звідки має цю інформацію.

Російська сторона наразі не коментувала це повідомлення.

Переважно російськомовний регіон Придністров’я самочинно оголосив про свою «незалежність» від Молдови в 1990 році. Нетривала війна велася між молдавськими військами і сепаратистами Придністров’я, яких підтримували російські війська, в 1992–93 роках, тоді кілька сотень людей загинули з обох сторін.

У Придністров’ї в радянські часи базувалася 14-а армія СРСР, а потім Збройних сил Росії. Після війни Кишинів втратив контроль над цим регіоном. У тій війні на боці сепаратистів взяли участь окремі бійці й цілі підрозділи й частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі.

XS
SM
MD
LG