Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії згадують жертв масових убивств у Сребрениці


Церемонія вшанування пам’яті жертв масових убивств у Сребрениці, 11 липня 2017 року
Церемонія вшанування пам’яті жертв масових убивств у Сребрениці, 11 липня 2017 року

У Боснії й Герцеговині тисячі людей вшанували пам’ять жертв масових убивств у Сребрениці, де близько восьми тисяч босняків-мусульман були вбиті боснійськими сербами під час війни на Балканах 1995 року.

На урочистій релігійній церемонії на цвинтарі Поточарі 11 липня поховали останки ще 71 ідентифікованої жертви. Тут вже поховані 6500 загиблих, які вже були ідентифіковані.

Координатор зовнішньої політики Європейського союзу Федеріка Могеріні й комісар з питань розширення Йоганнес Ган у спільній заяві 11 липня наголосили, що «цінності, які так явно порушили 22 роки тому – такі, як повага до людської гідності, свободи, демократії, рівності, – сьогодні лежать в основі взаємодії ЄС із Боснією й Герцеговиною та її громадянами на шляху інтеграції в ЄС».

11 липня 1995 року армія боснійських сербів під командуванням генерала Ратка Младича взяла під контроль оголошений ООН «зоною безпеки» мусульманський анклав, витіснивши звідти нідерландських миротворців. У Сребрениці почалися масові вбивства чоловіків і хлопчиків, босняків-мусульман.

Рада Європи закликає Сербію визнати те, що сталося геноцидом, як постановив Міжнародний кримінальний суд ООН в Гаазі.

У червні цього року суд у Нідерландах підтвердив часткову провину цієї держави у справі про загибель близько 300 босняків-мусульман у результаті масової різанини в Сребрениці. Апеляційний суд в Гаазі підтримав рішення гаазького цивільного суду, який в 2014 році визнав часткову відповідальність Нідерландів за те, що в липні 1995 року нідерландські солдати зі складу миротворчих сил ООН виселили зі своєї бази 300 босняків-мусульман, що ховалися там.

У 2007 році Міжнародний кримінальний трибунал у справі колишньої Югославії в Гаазі визначив ті події як геноцид. Так само визнав Сребреницьку трагедію геноцидом і Міжнародний суд, найвищий судовий орган ООН.

Саме за таким звинуваченням судять колишнього військового лідера боснійських сербів Ратка Младича. Вирок, як очікується, буде винесений до кінця 2017 року.

За таким же звинуваченням в березні 2016 року до 40 років ув’язнення був засуджений колишній президент Республіки Сербської в Боснії Радован Караджич.

Масові вбивства в Сребрениці вважаються найбільшим воєнним злочином в Європі з часів Другої світової війни.

XS
SM
MD
LG