Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Білорусь не виконали зобов’язань щодо прозорості навчань «Захід-2017» – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Росія і Білорусь не виконали свої міжнародні зобов’язання щодо абсолютної прозорості спільних військових навчань «Захід-2017», запланованих на вересень у Білорусі.

В інтерв’ю Associated Press у Варшаві 24 серпня Столтенберґ зазначив, що Росія використовує «лазівки», аби звести до мінімуму кількість співробітників НАТО, яким дозволено спостерігати за навчаннями.

«Ми закликаємо Росію повністю виконати цей документ, але також не використовувати лазівки, такі, як несподівані навчання чи оголошення низки окремих маневрів, що є насправді одними навчаннями», – сказав він.

НАТО регулярно запрошує Росію на свої навчання з метою зміцнення довіри, сказав Столтенберґ, але «Росія ніколи з моменту закінчення Холодної війни не запросила жодного союзника НАТО спостерігати за будь-якими зі своїх навчань», – додав він.

Відповідно до правил Організації з безпеки і співпраці в Європі, відомих як Віденський документ, держави, які проводять маневри з участю понад 13 тисяч військовослужбовців, повинні заздалегідь повідомляти інші країни і бути відкритими для спостерігачів.

Влада Білорусі заявила, що у навчаннях «Захід-2017» візьмуть участь 12 тисяч 700 військовослужбовців. Але члени НАТО підозрюють, що в підсумку учасниками буде більше військових.

Росія, у свою чергу, відкинула побоювання з приводу навчань.

«Це звичайний спільний захід, це не агресія, як це бачать деякі країни», – заявив 24 серпня заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін. «Я не бачу причин боятися. Звичайний захід, який буде відкритим і доброзичливим», – додав він.

Білорусь раніше заявила, що запросила спостерігачів із семи країн на навчання, які проходитимуть з 14 до 20 вересня. Столтенберґ сказав, що НАТО теж направить туди двох експертів, додавши, що цього недостатньо. Україна, одна з запрошених, повідомила, що спрямує до Білорусі двох спостерігачів.

Раніше цього тижня посадовець НАТО повідомив Радіо Свобода, що більша прозорість навчань важлива для «запобігання помилковим уявленням і прорахункам». Росія і Білорусь обирають «вибірковий підхід» до прозорості, який не дає спостерігачам можливості розмовляти з окремими солдатами про навчання чи проводити обльоти, сказав чиновник.

XS
SM
MD
LG