Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: в Україні впроваджують електронний реєстр інсулінозалежних пацієнтів


В Україні впроваджують електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я, завдяки запровадженню реєстру інсулінозалежних вдалося виявити низку порушень, зокрема, до запровадження реєстру формування потреби в інсуліні було неточним або корупційно зумовленим – реальна кількість пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, є на десятки тисяч меншою.

У МОЗ зазначають, що закупівля препаратів інсуліну здійснювалася за тендерною процедурою, однак тендерна процедура не забезпечує прозорості вибору препаратів інсуліну та їхньої кількості.

За офіційною статистикою, яка щорічно надсилається до міністерства, в Україні є 220 тисяч інсулінозалежних пацієнтів, тоді як в електронному реєстрі наразі 174 тисяч.

У МОЗ вважають, що ці дані вказують на наявність близько 46 тисяч осіб, яких не існує, але які включалися до обґрунтування кількості грошей на закупівлю препаратів інсуліну за кошти держбюджету.

Впродовж останніх 8 місяців більшість областей перейшла на користування єдиним реєстром, проте затримка впровадження роботи реєстру створює умови для існування корупційних ризиків та невиправданої витрати бюджетних коштів, переконані у міністерстві.

Станом на січень 2016 року, за даними МОЗ, в Україні зареєстровано 1 223 604 хворих на цукровий діабет (без урахування даних Автономної Республіки Крим та території Донецької та Луганської областей, що не підконтрольні Україні), частина цих пацієнтів є інсулінозалежними.

XS
SM
MD
LG