Доступність посилання

ТОП новини

Суд повернув прокуратурі обвинувальний акт у справі розстрілів на Майдані


Спецпризначенці використовують вогнепальну зброю проти протестувальників, Київ, вулиця Інститутська, 20 лютого 2014 року
Спецпризначенці використовують вогнепальну зброю проти протестувальників, Київ, вулиця Інститутська, 20 лютого 2014 року

Солом'янський районний суд Києва повернув прокуратурі обвинувальний акт у кримінальному провадженні про незаконну передачу зброї «тітушкам» для розстрілу активістів Євромайдану в лютому 2014 року. Про це повідомив «5-му каналу» начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Він запевнив, що вердикт будуть оскаржувати.

«Обвинувальний акт з обвинуваченням був повернутий судом до прокуратури, і це сталось через 1,5 року розгляду цієї справи у підготовчому засіданні. Аргументація, що, окрім тих осіб, які безпосередньо видавали зброю – 3 правоохоронців і один представник від «тітушок», що отримував зброю, в обвинувальному акті зазначаються особи, які надавали вказівки. А суд вважає, що ці особи не повинні зазначатись в обвинувальному акті. На нашу думку, це є незаконним», – наголосив Горбатюк.

Генеральна прокуратура заявила, що «тітушкам» видали понад 408 автоматів і близько 90 тисяч патронів, щоб придушити протест на Майдані в лютому 2014 року.

Слідчі повідомляють, що провокаторів, які атакували майданівців, особисто координував міністр внутрішніх справ часів Януковича Віталій Захарченко. Найбільше їх було з Києва і Харкова, а також – Житомира, Ніжина й Білої Церкви.

Підозру оголосили 26-ти «тітушкам», до суду спрямовано 6 обвинувальних актів. На лаві підсудних також – троє правоохоронців, які безпосередньо видавали зброю.

На початку року Генеральна прокуратура повідомила, що триває розслідування понад двох з половиною сотень проваджень щодо злочинів, вчинених під час подій Майдану, а більш ніж 30 осіб вже визнані винними у судах. Між тим, як зазначив начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, за ґратами опинився тільки один фігурант цих справ.

XS
SM
MD
LG