Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу і Лавриновичу оголосили підозру в справі про захоплення влади в 2010 році – ГПУ


Віктор Янукович (п) і Олександр Лавринович
Віктор Янукович (п) і Олександр Лавринович

Генеральна прокуратура України повідомила про підозру колишньому президентові Віктору Януковичу й екс-міністрові юстиції Олександру Лавриновичу в захопленні влади шляхом конституційного перевороту в 2010 році, заявляє генпрокурор Юрій Луценко.

За його словами, департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу про конституційний переворот 2010 року, який призвів до захоплення державної влади» шляхом розширення у неконституційний спосіб повноважень президента України за рахунок звуження ролі й повноважень парламенту й уряду».

«На підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 109 КК України екс-президенту Януковичу та екс-міністру юстиції Лавриновичу у вчиненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, у тому числі шляхом вжиття заходів до незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні – Верховної Ради України, зміни чинної Конституції України через внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та її офіційної публікації», – написав Луценко у Facebook.

Пізніше прес-служба Генпрокуратури поінформувала, що в рамках цього ж провадження оголошено про підозру також колишньому заступнику міністра юстиції України. Досудове розслідування триває.

Конституційний суд України 2010 року визнав неконституційною політреформу 2004 року, що внесла зміни до Основного закону, і визнав її нечинною. Це рішення означало повернення країни до президентсько-парламентської форми правління з відновленням частини втрачених повноважень президента. Але, всупереч конституційній вимозі, що вносити зміни до Основного закону може тільки Верховна Рада України, тоді, по суті, саме рішення КСУ фактично повернуло дію Конституції 1996 року і скасувало політреформу 2004 року – без участі єдиного уповноваженого на це органу, парламенту.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану.

Екс-президент України, що втік до Росії після розстрілів протестувальників на Майдані, звинувачення відкидає.

У травні 2014 року стало відомо, що Генеральна прокуратура України проводить досудове розслідування стосовно колишніх міністрів юстиції Олександра Лавриновича й Олени Лукаш за фактом розтрати бюджетних коштів у розмірі понад 8,6 мільйона гривень. У жовтні 2016-го у ГПУ повідомили, що направили до Шевченківського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно колишнього міністра юстиції України Олександра Лавриновича.

XS
SM
MD
LG