Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет Росії відкрив ще 20 справ щодо українських військових через події на Донбасі


Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін
Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін

У Слідчому комітеті Росії заявляють про відкриття ще 20 кримінальних справ щодо українських військових через події на Донбасі.

Як повідомляє прес-служба комітету, зокрема, справи порушені щодо міністра оборони України Степана Полторака, його заступників Олега Руснака, Івана Шевчука, Ігоря Павловського, Олександра Дубляни, а також начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка – загалом проти 21 особи.

За версією російського слідства, в період 2016–2017 років ці українські військові віддавали «свідомо злочинні накази бійцям силових структур України про прицільні артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури», розташованих в населених пунктах на Донбасі.

«Очевидно, що всі ці особи діяли з мотивів ненависті до російськомовного населення, яке проживає в Донбасі, бажаючи його загибелі», – стверджується у повідомленні без ніяких доказів.

У Слідчому комітеті Росії зауважують, що найближчим часом щодо фігурантів кримінальних справ будуть винесені постанови про притягнення як обвинувачених, після цього вони будуть оголошені в розшук.

Українська сторона наразі не коментувала повідомлення Слідчого комітету Росії. Українські військові загалом спростовують звинувачення в цілеспрямованих обстрілах мирного населення.

Наприкінці липня у Слідчому комітеті Росії заявляли, що на той час порушили понад 150 кримінальних справ проти України і військовослужбовців Збройних сил України, пов’язаних зі «збройним конфліктом» на Донбасі. Як заявляла тоді речниця відомства Світлана Петренко, фігурантами цих справ були на той час 108 осіб, із них 54 були посадовцями Збройних сил України.

У лютому генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що в Україні за воєнні злочини покарана 41 людина, серед яких 28 – громадяни Росії. Крім того, серед підозрюваних у воєнних злочинах є 12 генералів та 2 офіцери з числа вищого командного складу Збройних сил Росії. У цих справах фігурує і радник президента Росії Сергій Глазьєв.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києві територіях можуть бути хіба що російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG