Доступність посилання

ТОП новини

Екологи хочуть з допомогою гігантського морського молюска очистити Великий бар’єрний риф


Загиблі корали, Великий бар’єрний риф
Загиблі корали, Великий бар’єрний риф

Експерти з охорони довкілля заявляють, що велетенський морський молюск може бути використаний для порятунку Великого бар’єрного рифу, який потерпає від нашестя морських зірок.

Влада Австралії 18 вересня оголосила про початок фінансування досліджень у галузі розведення цих молюсків, які полюють на морських зірок, відомих науковцям як «терновий вінок» через колючки на своїй поверхні. Саме ці морські зірки вважаються головним природним ворогом коралових поліпів: сильно розмножившись, вони можуть повністю знищити риф.

Нині ці морські зірки дуже поширені в районі Великого бар’єрного рифу через забруднення і стоки.

Великий бар’єрний риф розташований в Кораловому морі біля узбережжя австралійського штату Квінсленд. Він є найбільшою в світі системою коралових рифів і є екосистемою, що внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Дослідження рифу, що простягається на 2300 кілометрів, показало, що за останні три десятиліття кораловий покрив скоротився удвічі, причому на 42% від того саме через завдану морськими зірками шкоду.

Водночас, згідно з дослідженнями Австралійського інституту морських наук, морські зірки уникають районів, де живе тихоокеанський морський морський молюск харонія, також відомий як велетенський тритон чи ріг тритона.

Дослідження показало, що ці молюски їдять морських зірок, шкідливих для коралів. Але кількості цих молюсків, який масово виловлювали задля гарної мушлі, для зменшення популяції «тернового вінка» недостатньо.

Великий бар’єрний риф також страждає від знебарвлення коралів, викликаного потеплінням моря, що пов’язують зі змінами клімату.

XS
SM
MD
LG