Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд присудив відшкодування російській «Новій газеті» і її журналістці за порушення свободи висловлювання


Європейський суд із прав людини ухвалив, що Росія має виплатити відшкодування російському виданню «Нова газета» і його кореспондентці Олені Мілашиній. Суд встановив, що Росія порушила їхні права на свободу висловлювання при висвітленні подій навколо аварії російського підводного човна «Курськ» 2000 року.

Як вирішив суд, Росія має сплатити виданню 3388 євро, а журналістці 2170 євро відшкодувань матеріальної і моральної шкоди, а також судові витрати.

Як мовиться в рішенні Страсбурзького суду, ухвала російського Басманного суду в Москві 2005 року була однобічною і суперечить демократичним принципам свободи висловлювання і свободи слова.

Тією ухвалою російський суд присудив виданню і журналістці виплатити грошове відшкодування судово-медичним експертам Міністерства оборони Росії за «завдану їхній репутації шкоду».

«Нова газета» заявляла, що ці експерти подали неправдивий висновок щодо смерті 118 членів команди підводного човна, стверджуючи, що всі вони загинули відразу внаслідок вибуху. Таким чином, заявило видання, цей висновок допоміг посадовцям Військово-морських сил Росії уникнути відповідальності за нездатність врятувати моряків.

Після того, як у перебігу навчань у серпні 2000 року на російському підводному човні «Курськ» стався вибух і він затонув, Росія відкинула пропозиції допомоги в порятункові команди від військових моряків Великої Британії і Норвегії. Через кілька днів, коли норвезьких рятувальників таки допустили до участі в операції, вони й російські водолази знайшли в одному з відсіків підводного човна тіла 24 моряків і лист одного з них, офіцера, з якого випливає, що моряки були живі якийсь час і після загибелі корабля.

XS
SM
MD
LG