Доступність посилання

ТОП новини

Лідер Каталонії заявив, що оголошення незалежності регіону від Іспанії – «питання декількох днів»


Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон

Лідер Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що регіон оголосить незалежність від Іспанії «протягом декількох днів». Про це він сказав 3 жовтня в інтерв’ю британській медіакомпанії ВВС. Він заявив, що його уряд оголосить незалежність «наприкінці цього тижня або на початку наступного», а, якщо уряд Іспанії спробує втрутитися і взяти під контроль владу в Каталонії, то це буде «помилка, яка змінить все».

Каталонська влада раніше заявила, що близько 90 відсотків з понад двох мільйонів людей, які взяли участь в референдумі 1 жовтня, проголосували за від’єднання від Іспанії. Явка, однак, склала менш ніж 43 відсотки від усіх, хто має право голосу.

Король Іспанії Феліпе VI 3 жовтня закликав уряд країни захистити конституційний порядок у Каталонії і засудив організаторів референдуму про незалежність цього регіону, заявивши, що вони поставили себе поза законом.

3 жовтня на вулиці Барселони та інших каталонських міст вийшли сотні тисяч протестувальників, щоб висловитись проти насильства з боку поліції, вони блокували рух транспорту і закликали до страйку.

Автономний регіон Каталонія є найбагатшим регіоном Іспанії і має власну мову і культуру. Каталонія, свого часу незалежна держава, потім частина Іспанії з широким самоврядуванням, втратила всі елементи автономії у 18-му столітті, каталанська мова і культура зазнали репресій, і регіон має довгу традицію сепаратистських настроїв.

XS
SM
MD
LG