Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради з безпеки підтримав 1 президентський законопроект щодо Донбасу, але з правками, інший – на доопрацювання


Комітет Верховної Ради з нацбезпеки та оборони підтримав у четвер президентський законопроект про особливості політики із забезпечення суверенітету на Донбасі (№ 7163), але доручив підготувати поправки до нього. Таке рішення оголосив голова комітету Сергій Пашинський.

Перед голосуванням серед депутатів виникла пропозиція вилучити зі статті 7 законопроекту формулювання про «Мінські угоди» та замінити його словами про резолюцію Ради безпеки ООН, у якій вона підтримала Мінські домовленості.

Пашинський поставив на голосування проект закону з дорученням секретаріату комітету до другого читання створити робочу групу, яка має доопрацювати документ і внести поправки до цієї статті.

Також для розгляду комітетом було запропоновано і ще один президентський проект закону № 7164 щодо створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей. Втім, сьогодні комітет запропонував відправити цей законопроект на доопрацювання.

Водночас комітет відхилив альтернативний законопроект, поданий групою народних депутатів (№ 7163-1).

4 жовтня президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях. У законопроекті, серед іншого, пропонується визначити правовий режим територій окремих районів Донбасу, де не діють українські органи влади. Верховній Раді пропонувався і ще один президентський законопроект щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, і альтернативний до президентського (№ 7163-1) – від групи народних депутатів, зокрема з фракції «Самопоміч» і віце-спікера Оксани Сироїд.

Рада безпеки ООН своєю резолюцією від 17 лютого 2015 року, про яку йдеться в рішенні комітету і яка була ухвалена з подачі Росії, закликала всі сторони виконати тільки одну з трьох головних мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу – Мінський комплекс заходів від 12 лютого 2015 року. Цей документ, серед іншого, визначає, що повернення Україні контролю за нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону може початися тільки наступного дня після місцевих виборів на окупованих територіях і завершитися тільки після «всеохопного політичного врегулювання» в цьому регіоні.

Натомість у нинішньому тексті президентського законопроекту перелічені всі три головні мінські домовленості, серед них і Мінський протокол від 5 вересня 2014 року – там ідеться про якнайшвидше запровадження моніторингу і контролю ОБСЄ за нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону і створення там зони безпеки по обидва його боки. Президентський законопроект, зокрема, наголошує на необхідності забезпечити пріоритетність виконання безпекових положень усіх трьох мінських домовленостей, а не лише Комплексу заходів.

Росія, постійно наголошуючи на необхідності виконувати Комплекс заходів, уникає згадок про необхідність, зокрема і для неї, виконати й положення інших мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG