Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Іспанії заявив про можливість припинення автономії Каталонії


Маріано Рахой
Маріано Рахой

Прем’єр-міністр Іспанії Мар’яно Рахой заявив, що його уряд може використати конституційні повноваження для припинення автономії Каталонії і не дозволити регіонові відокремитися від Іспанії.

«Я не виключаю абсолютно нічого з того, що дозволяє закон. Треба робити все вчасно, те, що найважливіше наразі. В ідеалі, не повинно бути необхідності ухвалювати екстремальні рішення… Я хотів би, щоб загроза референдуму про незалежність була знята якомога швидше», – сказав Рахой в інтерв’ю іспанському виданню El País 7 жовтня.

Він запевнив, що центральний уряд зробить усе, що будь-яка декларація незалежності Каталонії не вступила в силу і «ні до чого не призвела».

Прем’єр-міністр Іспанії також сказав, що в Каталонії залишатимуться додаткові 4 тисячі поліцейських, щоб «допомогти зберегти мир».

6 жовтня у Каталонії оголосили остаточні результати референдуму про незалежність, який відбувся 1 жовтня і визнаний центральною владою Іспанії незаконним. Згідно із цими результатами, за вихід зі складу Іспанії висловилися понад 90% виборців, що взяли участь у голосуванні. Але явка на референдум склала менш ніж 43%.

У Каталонії, що має у складі Іспанії певну автономію у статусі «автономної спільноти», прихильники незалежності посилаються на її давні традиції незалежного чи фактично незалежного існування: регіон, свого часу незалежна держава, а потім регіон Іспанії з широкою самоврядністю, втратив усі елементи автономії тільки у 18-му столітті, після чого зазнав дискримінації, зокрема, заборони на каталанську мову і переслідування культури. Крім того, в Барселоні, яка не має бюджетної автономії, заявляють, що регіон, який дає близько 20 відсотків від ВВП Іспанії і має економіку більшу, ніж Португалія, чи таку, як Чилі, сплачує до центрального бюджету Іспанії значно більші кошти, ніж отримує з нього.

Крім того, прихильники незалежності звинувачують Мадрид у втручанні в мовну й освітню політику регіону, значне число жителів якого говорить каталанською мовою, наполягаючи на його не тільки економічній, але й культурній і історичній самодостатності.

XS
SM
MD
LG