Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії ветував зміни до конституції


Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі
Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі

Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі ветував ухвалені парламентом зміни до конституції, що, серед іншого, передбачають перехід до парламентської форми правління.

У телезаяві 9 жовтня президент наполіг на скасуванні пункту про обрання президента спеціальною колегією замість всенародного голосування і переходу на повністю «пропорційні вибори» за партійними списками вже з 2020 року.

Тепер проект конституційних поправок повертається в парламент, де правляча партія «Грузинська мрія» має конституційну більшість, що дозволяє їй подолати вето президента. Ці зміни також передбачають легалізацію купівлі землі іноземцями.

26 вересня парламент Грузії ухвалив в остаточному читанні зміни до конституції. Опозиційні партії «Єдиний національний рух» і «Європейська Грузія – рух за свободу» від голосування відмовилися. Заперечення з цього приводу мав і президент Ґіорґі Марґвелашвілі.

Чергові президентські вибори в Грузії мають відбутися у 2018 році. Марґвелашвілі поки не заявляв, чи висуватиме свою кандидатуру.

XS
SM
MD
LG