Доступність посилання

ТОП новини

Росія посилила переслідування кримських татар в окупованому Криму – Human Rights Watch


Російська влада в окупованому Криму посилила переслідування кримських татар з очевидною метою повністю придушити інакомислення на півострові, вказує 14 листопада міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

«Російська влада в Криму постійно переслідує кримських татар за їхню гучну опозицію до російської окупації з моменту її початку в 2014 році. Вона (влада – ред.) зображує політично активних кримських татар як екстремістів та терористів, змусила багатьох до втечі і створила умови, щоб ті, хто вирішив залишитися, ніколи не почували себе вільними висловлювати їхні думки», – сказав директор Human Rights Watch по країнах Європи та Центральної Азії Г’ю Вільямсон.

Правозахисники вказують у своєму звіті на конкретні випадки перслідування, зокрема, затримання і штрафи за одиночні пікети, які в Росії формально вважаються єдиним способом протесту, що не вимагає попереднього дозволу влади.

З початку 2015 року російська влада заарештувала щонайменше 26 осіб за звинуваченням у причетності до ісламістського руху «Хізб ут-Тахрір», нагадують правозахисники. Вони вказують, що ця релігійно-політична організація є забороненою в Росії з 2003 року, але є легальною як в Україні, так і в більшості країн Європи.

Правозахисники наголошують, що Росія «як держава-окупант» має «поважати закони, які діяли в Криму на момент початку окупації». «Проте Росія відмовляється від статусу держави-окупанта та застосовує свої федеральні закони до Криму, включаючи криміналізацію діяльності, яка раніше на півострові не визнавалася кримінальною», – ідеться в повідомленні Human Rights Watch.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG