Доступність посилання

ТОП новини

США обіцяють продовжити санкції щодо росіян, причетних до смерті Магнітського


Російський юрист Сергій Магнітський, архівне фото, 2006 рік
Російський юрист Сергій Магнітський, архівне фото, 2006 рік

Держдепартамент США пообіцяв далі діяти з метою покарати за порушення прав людини російських чиновників, причетних до смерті у в’язниці російського юриста Сергія Магнітського.

«Ми вшановуємо пам’ять Сергія Магнітського, який загинув 16 листопада 2009 року під час перебування в слідчому ізоляторі московської в’язниці. Розслідування, проведене президентською Радою з прав людини Росії, показало, що Магнітський був сильно побитий у в’язниці, і члени Ради заявили, що його смерть настала через побиття та катування працівниками поліції», – сказала речниця Держдепартаменту Гетер Науерт.

«Магнітський розкрив величезну схему ухилення від сплати податків, створену російськими чиновниками, і був увязнений тими, чиї злочини він розкрив. Російська влада не змогла затримати тих, хто відповідає за його смерть. Натомість в останні місяці вона все більше поширює теорії змови, спрямовані на відвернення уваги від злочину», – додала речниця.

У 2012 році законодавці США ухвалили так званий «акт Магнітського» – закон про санкції проти російських посадовців, яких вважають винними в порушенні прав людини. 2016 року дію цього закону поширили й на посадовців інших країн за такі порушення; схожі закони про санкції проти порушників прав людини, зокрема, в Росії, ухвалила ще низка держав.

Закон отримав назву за іменем Сергія Магнітського, російського юриста, який працював для інвестиційного фонду Вільяма Браудера в Росії. Він повідомив, що викрив схему, за якою посадовці Міністерства внутрішніх справ, податкової адміністрації та інших державних органів Росії викрали з російського державного бюджету суму у 230 мільйонів доларів – податки, сплачені фондом.

По цьому він потрапив за ґрати за звинуваченням у тому, ніби він розробив для фонду схему уникнення сплати податків. 2009 року Магнітський помер у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

XS
SM
MD
LG