Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині перепоховають двох загиблих бійців, ідентифікованих за допомогою ДНК


На Дніпропетровщині перепоховають солдата 40-го окремого мотопіхотного батальйону «Кривбас» Сергія Конопацького, загиблого при виході з «іловайського котла», у так званому «зеленому коридорі» на дорозі біля села Чумаки. Про це у вівторок повідомив екс-куратор батальйону, депутат Криворізької міської ради Микола Колесник.

Як уточнив Колесник в коментарі Радіо Свобода, 41-річний боєць загинув 29 серпня 2014 року під час бою. У вересні 2014 року його тіло було привезене до Запоріжжя волонтерами-пошуковцями. Він був похований як невідомий солдат на цвинтарі в Запоріжжі.

Ідентифікувати загиблого вдалось за допомогою ДНК-експертизи.

Перепоховання бійця відбудеться на батьківщині, у селі Широка Дача Широківського району 24 листопада.

Окрім того, як поінформував Микола Колесник, 23 листопада у Кам’янському перепоховають 25-річного старшого солдата батальйону «Кривбас» Олега Павлюка, який загинув у бою під Дебальцевим у лютому 2015 року. Його ідентифікували за допомогою ДНК, тіло також було поховане у Запоріжжі.

«Так співпало, що обоє бійців загинули в «котлах» – Дебальцеве й Іловайськ. Два «котли», і обидва пройшли «Кривбас». Обидва вважались безвісти зниклими», – зазначив Микола Колесник.

За його словами, це ще не всі бійці батальйону «Кривбас», які вважаються безвісти зниклими, щодо кількох із них є підтвердження того, що вони перебувають у полоні бойовиків. Рідні зниклих безвісти часто вагаються, перш ніж здати ДНК-тест, зазначив Микола Колесник.

«Часто, коли є безвісти зниклі і перший тест ДНК співпадає, то цим першим тестом не обмежуються. Зазвичай тест роблять двічі, а то і тричі, рідні не хочуть втрачати надію. Скільки ще таких могил і у Дніпрі, і в Запоріжжі… В основному це загиблі в 2014-2015 роках», – сказав Радіо Свобода Микола Колесник.

Загалом з початку бойових дій на Донбасі на Дніпропетровщині за допомогою ДНК-експертизи встановлено понад 300 загиблих учасників АТО. За офіційними даними, зараз на Краснопольському цвинтарі під Дніпром поховано понад 100 невпізнаних бійців. Робота зі встановлення їхніх осіб триває.

XS
SM
MD
LG