Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Чехії очолив мільярдер Андрей Бабіш


Президент Чехії Мілош Земан (л) та Андрей Бабіш, 31 жовтня 2017 року
Президент Чехії Мілош Земан (л) та Андрей Бабіш, 31 жовтня 2017 року

Новим прем'єр-міністром Чехії став мільярдер Андрій Бабіш, лідер популістської руху ANO (Акція незадоволених громадян). Кандидатуру підприємця офіційно затвердив президент Мілош Земан. Раніше цього тижня він прийняв відставку уряду на чолі з попередником Бабіша Богуславом Соботкою.

Аналітики передбачають, що новий кабінет міністрів буде сформований до середині січня 2018 року. Раніше кілька парламентських партій відмовилися брати участь у переговорах про новий уряд. Вони звинувачують Бабіша в авторитарних тенденціях.

Крім того, проти нього недавно було порушено кримінальну справу за звинуваченням у фінансових махінаціях. У зв’язку з кримінальною справою у вересні Бабіша позбавили депутатського імунітету. Однак мільярдер знову отримав імунітет після перемоги на парламентських виборах у жовтні. Поліція Чехії наполягає на повторному скасуванні імунітету для продовження кримінального переслідування Бабіша.

На виборах рух мільярдера Бабіша ANO отримав понад 29% голосів. ANO виступає, зокрема, за посилення міграційної політики Європейського союзу і проти системи квот для розподілу біженців з різних країн ЄС. З 2014 року рух ANO входив до складу урядової коаліції разом з соціал-демократами і християнськими демократами. Бабіш кілька років обіймав посаду міністра фінансів.

Уряд Чехії обирається терміном на чотири роки. Кабінет міністрів прем’єра Богуслава Соботки був призначений 29 січня 2014 року.

XS
SM
MD
LG