Доступність посилання

ТОП новини

Суд допитує Авакова в справі про держзраду Януковича


Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков

Оболонський районний суд Києва почав допит міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в справі колишнього президента Віктора Януковича, обвинувачуваного в державній зраді.

Міністр попросив суд дозволити йому відповідати не українською, а «слобожанською» мовою. Він надає свідчення російською мовою.

Від 27 лютого 2014 року Арсен Аваков очолює Міністерство внутрішніх справ, тобто на момент анексії Криму він вже очолював це відомство.

Раніше сьогодні уд у цій справі допитав колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

7 грудня прокуратура попросила суд викликати на допит у справі Януковича президента України Петра Порошенка, посла України в Польщі Андрія Дещицю, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, заступника міністра закордонних справ Сергія Кислицю, посла України в ООН Володимира Єльченка та секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова.

Оболонський районний суд Києва наприкінці червня перейшов до заочного розгляду справи за обвинуваченням у державній зраді екс-президента України Віктора Януковича.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року.

У справі, яку розглядає суд, слідство інкримінує Януковичу три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

Екс-президент України, який втік до Росії після розстрілів на Майдані, звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG