Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі закликав прихильників повернутися на Майдан, сутички тривають


Прихильники Саакашвілі біля Жовтневого палацу в Києві, 17 грудня 2017 року
Прихильники Саакашвілі біля Жовтневого палацу в Києві, 17 грудня 2017 року

Лідер «Руху нових сил», екс-президент Грузії, колишній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі закликав своїх прихильників відійти від Жовтневого палацу і повернутися на майдан Незалежності. Він сказав про це 17 грудня після того, як між його прихильниками, які намагалися зайти в Жовтневий палац, і правоохоронцями виникли сутички.

Частина прихильників відійшла від палацу до Майдану, частина – залишається. При цьому сутички не припинилися, дехто з активістів кидає петарди, поліція застосовує сльозогінний газ.

Раніше під час виступу на мітингу на Майдані Саакашвілі заявив про намір створити штаб громадського контролю в Жовтневому палаці у Києві. Після цього його прихильники рушили до палацу. Поліція і Нацгвардія перешкоджала їм, не пропускаючи в будівлю і застосовуючи вогнегасники і сльозогінний газ.

Саакашвілі заявив, що не хоче допускати провокацій і що активісти мали намір не захоплювати Жовтневий палац, а взяти приміщення в оренду.

О 12:00 17 грудня прихильники Саакашвілі провели третій «Марш за імпічмент». Учасники акції пройшли центральними вулицями Києва вздовж бульвару Шевченка до Бессарабської площі і далі вулицею Хрещатик до майдану Незалежності. Серед їхніх вимог – ухвалення законів про імпічмент президента і вибори, створення антикорупційного суду, відставка генпрокурора.

За попередніми даними поліції, до недільної акції долучилися близько двох тисяч людей, порядок охороняє майже тисяча правоохоронців. Водночас організатори «Маршу за імпічмент» заявили про декілька тисяч учасників.

Саакашвілі затримали 8 грудня на квартирі одного з його прихильників. За даними Генпрокуратури, його підозрюють за статтею Кримінального кодексу України про «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності».

5 грудня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що лідер партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні. Він навів записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують це. Політика оголосили в розшук після того, як 5 грудня йому вдалося уникнути затримання.

Саакашвілі назвав неправдивими всі обвинувачення на свою адресу.

11 грудня Печерський районний суд Києва відмовився застосувати щодо нього запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Прокуратура подала апеляційну скаргу на це рішення.

XS
SM
MD
LG