Доступність посилання

ТОП новини

Молдова відкликала посла з Росії на невизначений термін


Андрій Негуца
Андрій Негуца

Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови повідомляє, що відкликало 18 грудня свого посла в Росії Андрія Негуца на невизначений термін.

У повідомленні молдовського МЗС зазначено, що це рішення ухвалили «через переслідування і залякування владою Росії офіційних фізичних осіб і політичних діячів Молдови, посилення цих випадків останнім часом і відсутність реакції російської влади на офіційні запити молдовської влади щодо цих випадків».

«У рамках дискусій ми будемо шукати шляхів для подолання цієї ситуації», – зазначили в МЗС Молдови.

Проросійський президент Молдови Ігор Додон засудив рішення уряду, назвавши його метою «підрив стратегічного партнерства з Росією».

Відносини прозахідного уряду Молдови із Росією загострювалися кілька разів протягом року.

Прем’єр-міністр Павел Філіп і спікер парламенту Андріан Канду у березні викликали до Кишинева російського посла і висловлювали йому протест через дії розвідувальних служб Росії проти молдовських чиновників. У травні п’ятьох російських дипломатів оголосили персонами нон ґрата у Молдові.

Уряд у Кишиневі раніше звинувачував російських силовиків у перешкоджанні розслідуванню справи про масштабну операцію з відмивання понад 22 мільярдів доларів, які було виведено з Росії упродовж 2011–2014 років в результаті схеми за участю ФСБ. За даними молдовського уряду, перешкоджання виявляється, зокрема, і через посилені перевірки на кордоні офіційних осіб з Молдови. Російська сторона заперечувала ці звинувачення і заявляла про готовність до «конструктивної співпраці».

XS
SM
MD
LG