Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь, Вірменія, Казахстан і Киргизстан «ворожі» до захисників прав ЛГБТ – Amnesty International


У міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили, що організації, які захищають права ЛГБТ-спільноти, стикаються зі зростанням «ворожості» щодо них у Білорусі, Вірменії, Казахстані та Киргизстані. Як йдеться у звіті групи 22 грудня, «все більш дискримінаційна ситуація» у цих країнах погіршилася через вплив Росії і досяжність її ЗМІ до країн колишнього Радянського Союзу.

«Ідея, висунута Росією, про те, що права ЛГБТ – це «західні цінності», які якимось чином загрожують національній безпеці, зміцнюється в інших місцях. Це атмосфера невігластва і ненависті, які заохочуються національними урядами і навіть вражають правозахисну спільноту в регіоні», – заступник директора відділення Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Він додав, що Білорусь, Вірменія, Казахстан і Киргизстан намагалися запровадити, аналогічне російському законодавство від 2013 року, що забороняє поширення «пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин» неповнолітнім. Його Кривошеєв назвав «гомофобним». У підсумку, з-поміж згаданих країн лише Білорусь ухвалила свою версію російського законодавства в 2016 році. Вірменія і Киргизстан внесли поправки до конституції, щоб заборонити одностатеві шлюби в 2015 і 2016 роках відповідно.

У Amnesty International заявили, що, за деякими винятками, в чотирьох країнах забороняли проведення гей-парадів, фіксувалися часті напади з боку гомофобних груп, при цьому поліція була майже бездіяльною.

У Вірменії та Киргизстані зареєстровані лише кілька громадських організацій, які займаються правами ЛГБТ-спільноти. У Білорусі та Казахстані активними є лише окремі діячі і неофіційні організації. У результаті цієї «дискримінації» правозахисники та активісти ЛГБТ стали почуватися «менш рівними» поряд іншими правозахисниками у цих країнах, заявили у Amnesty International.

Торік у Amnesty International позитивно оцінили підтримку владою проведення гей-параду в Києві, аналогічний захід відбувся і в червні цього року. Акції такого характеру посилено охороняє поліція.

XS
SM
MD
LG