Доступність посилання

ТОП новини

КСУ визнав неконституційними норми закону про виключення кандидатів у депутати із списку


Конституційний суд України визнав неконституційним норми закону про вибори народних депутатів, які передбачають виключення кандидатів у депутати з виборчого списку партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі після встановлення результатів виборів.

Як повідомляє прес-службі Конституційного суду, відповідне рішення ухвалене 21 грудня.

«Конституційний суд дійшов висновку, що можливість виключення партією кандидатів у народні депутати з виборчого списку від партії після встановлення результатів виборів народних депутатів за рішенням її з’їзду…суперечить принципам народовладдя; правової визначеності та правомірних очікувань як складовим принципу верховенства права; свободи політичної діяльності; вільних виборів та вільного волевиявлення виборців; вільного депутатського мандата», – зазначили у прес-службі.

У КСУ наголошують, що ці норми закону порушують право громадян України вільно обирати і бути обраними, уможливлюють заперечення партією політичної волі виборців, втіленої у результатах голосування на виборах народних депутатів України, та суперечать засадам конституційного ладу України.

49 народних депутатів України звернулися до КСУ з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України норми закону про вибори народних депутатів, які передбачають виключення кандидатів у депутати з виборчого списку партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі після встановлення результатів виборів.

У лютому 2016 року Верховна Рада ухвалила цей закон (№3700). Документ передбачає, що перелік та черговість кандидатів у депутати у виборчому списку, визначені партією, не можуть бути змінені після подання документів реєстрації ЦВК до оголошення результатів виборів. Після оголошення результатів виборів кандидати в депутати можуть бути виключені із виборчого списку за рішенням з’їзду партії.

Крім того, передбачається, що дія цього закону поширюється на виборчі списки кандидатів у депутати від політичних партій, які були суб’єктами виборчого процесу на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року.

Цей законопроект критикували, зокрема представники «Реанімаційного пакету реформ», і заявляли, що такі законодавчі ініціативи встановлюють «диктатуру партійних лідерів». Також Комітет виборців України закликав президента України Петра Порошенка ветувати цей закон, проте Порошенко підписав документ.

У березні 2016 року партійний з’їзд «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» ухвалив рішення про дострокове припинення депутатських повноважень Миколи Томенка і Єгора Фірсова, тоді з’їзд вирішив внести зміни у виборчий список партії, «виключивши з нього кандидатів, які не беруть участі у партійній діяльності».

Після цього голова Верховної Ради оголосив про припинення повноважень депутатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Єгора Фірсова та Миколи Томенка.

XS
SM
MD
LG