Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: Стокгольмський арбітраж знизив на 27% ціну на газ у 2-му кварталі 2014 року


Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для компанії «Нафтогаз України» на 27,4% – з 485 до 352 доларів за тисячу кубометрів газу – у 2-му кварталі 2014 року. Про це Радіо Свобода повідомили в прес-службі української компанії.

«Завдяки перегляду контрактної ціни «Нафтогаз» зекономив 1,8 мільярда доларів на закупівлі газу, придбаного у 2014–2015 роках. Арбітражний суд визнав недійсними кабальні норми контракту, привівши його у відповідність до ринкових європейських стандартів», – заявили в компанії.

Друга сторона контракту, російський газовий монополіст «Газпром», підкотрольний російській державі, наразі цього рішення не коментувала.

31 травня Стокгольмський арбітраж виніс окреме рішення у провадженні з «Газпромом» щодо контракту про постачання газу. Саме рішення офіційно не публікували. Рішення встановлювало загальні принципи і не визначало конкретних сум розрахунків між сторонами, про які вони мали домовитися самостійно, – суми ретроактивної компенсації за переплати, здійснені «Нафтогазом», а також ціну, яка має бути застосована до будь-яких обсягів газу, отриманих «Нафтогазом», але не оплачених у повному обсязі. Такі переговори протривали до вересня і не дали результату.

Російський газовий монополіст «Газпром» повідомляв, що подав апеляцію на ухвалу Стокгольмського арбітражу за однією зі справ, що стосуються суперечки між російською компанією і «Нафтогазом України» – щодо контракту на постачання Україні газу від 2009 року. Як мовиться в оприлюдненому щоквартальному звіті «Газпрому», це окреме рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма у Швеції, яке в Росії називають «проміжним», було оскаржене.

XS
SM
MD
LG