Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагається розірвати зв’язки між Україною і окупованим Донбасом – міністр Черниш


Вадим Черниш
Вадим Черниш

Наміри Росії направлені на те, щоб роз’єднати всі зв’язки між окупованою частиною Донбасу та іншою територією України, стверджує міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

«Росія робить усе, щоб люди забули, що їхня держава – це Україна, відбувається це за всіма напрямками: інформаційний простів, товари, послуги, запровадження рубльової зони. Таким чином демонструється, що людина під’єднана до Росії, а не до України», – сказав Вадими Черниш в ефірі Радіо Свобода.

Він навів приклад з обмеженнями щодо перевезення товарів на окуповану територію.

«Ми збільшили можливість громадянину провести більше товарів з собою для особистих потреб, а з того боку почали миттєво обмежувати. Ми сказали, що людина може провезти 75 кілограмів, а там одразу встановили 50 кілограмів і навіть окремі групи товарів обмежили. Вони бояться, щоб людина мала навіть такий зв’язок, щоб людина не знала харківської ковбаси, а знала ростовську чи краснодарську ковбасу», – зазначив Вадим Черниш.

При цьому міністр вважає, що в так званому законопроекті про реінтеграцію Донбасу недостатньо рішень для підтримки зав’язків з окупованою територією.

«Реінтеграція людей або підтримка зв’язку з тими людьми. І от цього взаконопроекті не так багато. Мені здається, що там недостатньо, скажімо так, політичних рішень і консенсусних рішень, які б ми мали імплементувати, як виконавчий орган» – вважає міністр.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій очікує, що законопроект про реінтеграцію Донбасу парламент розгляне наступного пленарного тижня – у січні.

Верховна Рада 6 жовтня ухвалила в першому читанні президентський законопроект про особливості державної політики для забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№ 7163). У документі, серед іншого, міститься пункт про визнання Росії державою-агресором. Дії України в регіоні визначаються як стримування і відсіч російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях на підставі статті 51 Статуту ООН, яка визначає право держав на самооборону.

Конфлікт на частині Донбасу триває від квітня 2014 року. Захід і Україна звинувачують Москву у підтримці бойовиків. Росія ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG