Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі працівники обленерго перекрили центральний проспект із вимогою виплатити зарплату


У Запоріжжі протестували працівники «Запоріжжяобленерго», вони упродовж півгодини блокували рух транспорту центральним проспектом міста, вимагаючи погасити борги з зарплати. Після цього учасники протесту пройшлися ходою центром міста до будівлі Запорізької ОДА, де провели свій мітинг. В акції взяли участь близько півсотні працівників «Запоріжжяобленерго».

За словами учасників акції, вони не отримують зарплату з серпня поточного року, а загальний борг з заробітної плати на цьому підприємстві, де працює понад три тисячі людей, складає понад 150 мільйонів гривень.

«У нас є регулятор – НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), який встановлює алгоритм перерахування грошей. У зв’язку з тим, що в обленерго є борг перед державним підприємством «Енергоринок», встановлений алгоритм, що має повертати кошти в «Енергоринок», але алгоритм такий, що абсолютно всі гроші вимиваються з нашого підприємства, тобто не лишається грошей ані на зарплату, ані на господарську діяльність, неможливо купляти засоби захисту і все, що необхідне для нормальної роботи підприємства. Така ситуація ставить під загрозу не лише нас як працівників, а й кожного споживача в нашій області, бо у випадку аварії нікому і нічим буде ремонтувати. Людей нема – у нас вже кадрова катастрофа, бо з початку року звільнилося близько тисячі працівників. І кожен день їх все більше йде, люди не витримують», – розповіла представниця страйкового комітету, електромонтер «Запоріжжяобленерго» Ірина Нестеренко.

З протестувальниками зустрівся заступник голови Запорізької ОДА Олександр Бабанін і директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов. Посадовці повідомили, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який змусить НКРЕКП установити для ПАТ «Запоріжжяобленерго» алгоритм перерахування грошових коштів, що гарантовано передбачатиме щомісячне відрахування на рахунки ПАТ «Запоріжжяобленерго» суми, яка дорівнює місячному фонду заробітної плати по компанії.

«Щодо ситуації упродовж року обласна адміністрація направила 23 звернення в центральні органи виконавчої влади, так і на центральні правоохоронні органи і контролюючі структури – Генпрокуратуру, СБУ, НКРЕКП, президенту, Кабміну, Міністерству енергетики і вугільної промисловості. До всіх інстанцій зверталися. НКРЕКП уповноважено вирішити це в один день. НКРЕКП аргументує свої дії наявністю колосальної заборгованості перед «Енергориноком» на рівні півтора мільярда гривень і вважає, що робота менеджменту «Запоріжжяобленерго» з боржниками є недостатньою. «Радіоприлад» винний «Запоріжжяобленерго» близько 25 мільйонів, «Кремнійполімер» – 150, заборгованість ЗТМК (Запорізький титано-магнієвий комбінат) там взагалі сотні мільйонів («Кремнійполімер» та ЗТМК є підприємствами, що мають так звану «екологічну броню» і відключення яких від електропостачання заборонено законодавством через те, що може призвести до екологічної катастрофи – ред.)», – розповів директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов

У грудні минулого року працівники «Запоріжжяобленерго» також через невиплату зарплат виходили на акції протесту й оголошували безстроковий страйк, після чого НКРЕ перевела на рахунки підприємства кошти для погашення заборгованості з зарплати.

Понад 60 % акцій «Запоріжжяобленерго» належить державі (Фонду державного майна України).

XS
SM
MD
LG