Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ прийняв скаргу журналіста, якому загрожує депортація з Росії до Узбекистану


Журналіст Алі Феруз
Журналіст Алі Феруз

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду скаргу журналіста московського видання «Новая газета» Алі Феруза (Худоберді Нурматова), якому загрожує депортація з Росії до Узбекистану. Про це повідомив юридичний директор правозахисної організації «Меморіал» Кирило Коротєєв, який представляє інтереси журналіста в суді в Страсбурзі.

ЄСПЛ надіслав владі Росії запитання про те, чи було порушено право Алі Феруза на особисту свободу та недоторканність і право на заборону тортур. Москва має дати відповідь до 13 квітня.

Справа стосовно Феруза була порушена після перевірки редакції видання «Новая газета» співробітниками відділу МВС Росії з питань міграції.

Громадянин Узбекистану Алі Феруз (справжнє ім’я Худоберді Нурматов) кілька років безуспішно намагався отримати статус біженця в Росії, але отримував відмову від МВС Росії. За словами представника відомства, Феруз не довів наявність загрози для нього в разі повернення до Узбекистану. Однак за даними колег журналіста, родичів і правозахисників, Ферузові в Узбекистані загрожує «смертельна небезпека».

На початку серпня журналіст був затриманий в Москві. Його звинуватили в порушенні міграційного законодавства. На початку серпня російський суд призупинив виконання рішення про депортацію Феруза до розгляду скарги журналіста в Європейському суді з прав людини. До ухвалення рішення Феруз має перебувати в центрі тимчасового утримання іноземців.

XS
SM
MD
LG