Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко про обмін заручниками на Донбасі: ми наполегливо працюємо


Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко
Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко не називає конкретні терміни обміну заручниками на Донбасі, але вказує, що «ми наполегливо працюємо, щоб днями були чудові новини для українців».

«Залишилися певні технічні деталі, логістичні питання і ключове – аби всі сторони виконали зобов’язання. Тому знову прошу ЗМІ і журналістів поставитися з розумінням. Вам повідомимо першими, повірте, і ви всі зможете привітати наших героїв. Зараз – ще трошки терпіння», – просить Геращенко на своїй Facebook-сторінці.

Вона також висловила переконання на швидке звільнення з полону усіх заручників. «Щосекунди я пам’ятаю про тих, кого зараз, в ці дні, не відпустять з ОРДЛО. Ми маємо плани і пропозиції, як звільнити всіх. І як зробити це якнайскоріше. Віддадуть тільки 74, ми мали розблокувати процес звільнення. Але маємо звільнити всіх», – написала Геращенко.

Російські та сепаратистські засоби інформації з посиланням на очільника угруповання «ДНР» Олександра Захарченка повідомили 25 грудня, що обмін заручниками за формулою «306 (сепаратистів – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)» відбудеться 27 грудня.

Російська державна інформагенція «РИА Новости» цитує заяву патріарха Російської православної церкви Кирила, яку він зробив після зустрічі в Москві з очільниками угруповань «ДНР» та «ЛНР» і головою громадської організації «Український вибір» Віктором Медведчуком.

«Я сподіваюся, що обмін полоненими, що відбудеться, стане початком цього процесу, тому що в списки не ввійшли всі ті, хто ще якийсь час буде перебувати в полоні, але висловлюю гарячу надію на те, що цей перший етап продовжиться наступними зусиллями щодо звільнення всіх, хто перебуває в ув’язненні», – заявив очільник РПЦ.

Підтвердження точної дати обміну з боку української сторони наразі немає.

Наприкінці минулого тижня президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель заявили про необхідність найближчим часом провести обмін заручниками на Донбасі.

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований, нині вкотре на переговорах в Мінську порушили це питання, очікується, що до кінця року обмін заручниками відбудеться.

Представник України у гуманітарній підгрупі, кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук раніше заявляв, що контактна група обговорювала обмін заручниками за формулою «306 на 74». Диспропорцію між кількістю осіб, яку мають звільнити Україна і бойовики, він пояснив тим, що раніше ОРДЛО звільняли більше, ніж Україна, і тепер «баланс має виправитися».

8 грудня представниця України Ірина Геращенко повідомила, що на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників. Вона підтвердила, що українська сторона сподівається домогтися звільнення 74 із них до Нового року.

XS
SM
MD
LG