Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС розкритикували рішення ЦВК Росії заборонити Навальному брати участь у виборах президента


Олексій Навальний
Олексій Навальний

Речниця верховного представника Європейського союзу в закордонних справах Федеріки Могеріні заявила, що рішення заборонити російському опозиціонеру Олексію Навальному брати участь у президентських виборах 2018 року «ставлять під серйозний сумнів політичний плюралізм» і перспективи демократичних виборів у Росії.

Представниця Могеріні Майя Коціянчич 26 грудня заявила, що «політично мотивовані звинувачення не слід використовувати, щоб заборонити брати участь у політичному житті».

«Ми очікуємо, що російська влада забезпечить рівні умови гри, у тому числі і на президентських виборах», – сказала Коціянчич.

25 грудня Центральна виборча комісія Росії відмовила Навальному в реєстрації кандидатом у президенти під час виборів 2018 року. На своєму засіданні комісія послалася на судимість опозиціонера в справі «Кіровлісу», за якою у 2013 році суд у Росії призначив для опозиціонера покарання у вигляді п’яти років умовного позбавлення волі.

Європейський суд із прав людини визнав цей вирок незаконним. Справу відправили на новий розгляд, проте суд знову визнав опозиціонера винним у «розкраданні коштів», засудивши його до такого ж терміну, що і після першого розгляду, – до п’яти років умовно.

Вибори президента Росії призначені на 18 березня 2018 року. Брати участь в них, крім Навального, зокрема, мають намір чинний російський президент Володимир Путін, телеведуча Ксенія Собчак, лідер ЛДПР Володимир Жириновський та засновник «Яблука» Григорій Явлінський.

XS
SM
MD
LG