Доступність посилання

ТОП новини

Понад 40 звільнених полонених проходять огляд і реабілітацію в лікарні ДУС – Геращенко


Зліва направо: президент України Петро Порошенко, звільнений з полону релігієзнавець Ігор Козловський та представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, 27 грудня 2017 року
Зліва направо: президент України Петро Порошенко, звільнений з полону релігієзнавець Ігор Козловський та представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, 27 грудня 2017 року

Звільнені з полону підтримуваних Росією бойовиків українці перебувають на огляді і проходять реабілітацію у військовому шпиталі в Києві та лікарні Державного управління справами – 24 і 41 відповідно, повідомила на сторінці у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Як поінформували мене керівники медичних установ, на сьогодні 24 екс- заручники військовослужбовці проходять медичний огляд і реабілітацію в військовому госпіталі, 41 звільнені (серед них цивільні і військові) знаходяться в лікарні ДУС. В багатьох є застарілі травми голови, вибиті зуби, що свідчить про катування (багатьох сильно били в перші найважчі дні ).... Всім буде надано медичну допомогу, стоматологічні послуги», – повідомила Геращенко.

Також, за її словами, Мінсоцполітики опрацьовує всі технічні деталі і найближчим часом звільнені отримають одноразову грошову допомогу.

Команда психологів також вже активно працює зі звільненими і їхніми родинами, додала Ірина Геращенко.

28 грудня президент України Петро Порошенко заявив, що громадяни, звільнені з полону проросійських бойовиків 27 грудня, також пройдуть реабілітацію в Одесі – у військовому госпіталі.

Напередодні у Київському військовому шпиталі підтвердили, що до них на лікування прибули 24 звільнених людини. Медики вказували, що загальний стан цих пацієнтів задовільний.

27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін полоненими. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна людина вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

XS
SM
MD
LG