Доступність посилання

ТОП новини

Роугані: заворушення є шансом для вирішення проблем Ірану


Поліція застосовує водомет проти демонстрантів у Тегерані
Поліція застосовує водомет проти демонстрантів у Тегерані

Шансом для вирішення проблем країни назвав президент Ірану Хасан Роугані заворушення, під час яких загинули, за різними даними, від 10 до 15 протестувальників. Виступаючи після зустрічі з головами парламентських комітетів 1 січня, Роугані визнав, що протести, які тривають п’ятий день, стосуються не лише економічних питань, а й містять вимоги щодо більшої свободи.

Заворушення «можуть видатися загрозою, але можуть бути перетворені на можливість побачити, в чому є проблема», цитує інформагентство Fars слова президента Роугані.

Президент США Дональд Трамп на події в Ірані відреагував у традиційний для себе спосіб – через повідомлення в мережі Twitter. «Іранський народ був репресований впродовж багатьох років. Ці люди спраглі їжі та свободи. Разом із правами людини багатство Ірану розкрадається. Настав час для змін!» – вважає Трамп.

Іранське державне телебачення 1 січня повідомило про загибель десяти учасників антиурядових протестів, що тривають у країні п’ятий день.

Антиурядові акції, що почалися в Ірані 28 грудня на знак протесту проти росту цін, тривають у кількох містах, зокрема Тегерані, Санандажі, Карманшасі. Невдовзі після початку протестів до соціальних додалися політичні вимоги, включно з усуненням президента Ірану Хасана Роугані та верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї.

Поліція арештувала сотні демонстрантів. Влада Ірану заблокувала доступ до популярних соцмереж. Користувачі заявили про неможливість користуватися Instagram і Telegram 31 грудня. Обидва сервіси є популярними серед іранців і зручними для призначення місць зустрічі демонстрантів, які висловлюють невдоволення ростом цін і невиконаними обіцянками президента Хасана Роугані щодо свободи слова і зборів.

За останній період ціни на багато основних продуктів харчування зросли в Ірані на 40 відсотків. За даними центрального банку країни, інфляція становить близько 10 відсотків. Безробіття в цьому фінансовому році склало 12,4 відсотка, що майже на півтора відсотка більше, ніж торік. Із 80 мільйонів населення Ірану – близько 3,2 мільйони громадян є безробітними.

XS
SM
MD
LG