Доступність посилання

ТОП новини

Трибунал щодо колишньої Югославії не міг запобігти самогубству генерала Праляка – розслідування


Слободан Праляк випиває отруту на засіданні суду в Гаазі, Нідерланди, 29 листопада 2017 року
Слободан Праляк випиває отруту на засіданні суду в Гаазі, Нідерланди, 29 листопада 2017 року

Незалежне розслідування дійшло висновку, що Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії (МТКЮ) не міг запобігти самогубству колишнього командира сил боснійських хорватів генерала Слободана Праляка, що сталося 29 листопада під час судового слухання.

В аналізі, опублікованому МКТЮ 31 грудня, вказано, що «без спеціальних даних (яких не було) немає жодних заходів, які б гарантували виявлення отрути на будь-якому етапі».

«Моє дослідження не виявило жодних прогалин або недоліків у правовій структурі МТКЮ щодо поводження з затриманими в центрі тримання ООН та приміщеннях МТКЮ, тому я не пропоную жодих змін у правилах та положеннях МТКЮ», – відзначив суддя Хасан Джаллоу.

72-річний Праляк заявив, що випив отруту, 29 листопада на слуханні апеляції у своїй справі у Міжнародному кримінальному трибуналі по колишній Югославії. Він висловив невдоволення тим, що суд підтвердив його 20-річне засудження за звинуваченням у воєнних злочинах, і після цього випив з невеликого флакона рідину (розслідування з’ясувало, що це був ціанід калію). Судове засідання зупинили, а невдовзі оголосили, що Праляк помер.

Залишається незрозумілим, як 72-річний Праляк отримав отруту.

У 2013 році екс-командира засудили до 20 років тюрми за воєнні злочини проти боснійських мусульман під час боснійської війни у 1992–1995 роках, зокрема йому інкримінували вбивство, переслідування і депортацію.

Він був одним із шести відповідачів у справі, чиї апеляції трибунал розглядав 29 листопада. Вироки решти підсудним також підтвердили.

XS
SM
MD
LG