Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Ізраїлі звинуватив трьох палестинців у плануванні нападів за підтримки Ірану


Біньямін Нетаньягу
Біньямін Нетаньягу

Ізраїльський військовий суд звинуватив трьох палестинців в плануванні терористичних нападів в Ізраїлі за підтримки Ірану, повідомили у Службі безпеки Ізраїлю 3 січня.

За даними спецслужби, агенти та ізраїльські військові затримали трьох осіб з міста Хеврон, що в південній частині Західного берега річки Йордан.

Повідомляється, що група осіб «управлялася іранською розвідкою і була завербована та фінансована іранським агентом розвідки, що мешкає в Південній Африці».

«Було встановлено, що іранська розвідка використовує Південну Африку як важливий центр для пошуку і вербування агентів проти Ізраїлю», – йдеться в заяві служби.

Ізраїльська розвідка назвала ймовірним ватажком групи з Хеврона 29-річного Махмуда Махармеха, студента-айтішника, заявивши з ним співпрацювали ще двоє 22-річних чоловіків.

За попередніми даними, Махармех вирушив до Південної Африки, де кілька разів зустрічався із, ймовірно, іранськими агентами, «деякі з котрих приїхали з Тегерана спеціально, щоб зустрітися з ним».

Махармеху буцімто наказали найняти кількох бійців і смертників, а також зібрати і передати секретну інформацію особам в Ірані, за що він отримав, як стверджує ізраїльська розвідка, 8 тисяч доларів.

Махмуду Махармеху висунули звинувачення за трьома статтями – «у зв’язках з ворожою іноземною організацією, отриманні коштів противника і спробі приєднатися до незаконної організації». Іншим двом фігурантам справи висунули звинувачення лише за третім пунктом.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу прокоментував затримання розвідкою паленстинців, назвавши це «спробою Ірану напасти на Ізраїль».

«Це не вперше вони намагаються різними способами і на різних ділянках атакувати державу Ізраїль», – цитує слова Нетаньягу його офіс.

Ізраїльський прем’єр також заявив, що Іран підтримує глобальних «терористів», зокрема палестинські ісламські бойові угруповання «Хамас», «Ісламський джихад», а також «Хізбалла».

Офіційних коментарів іранської сторони поки що немає.

XS
SM
MD
LG