Доступність посилання

ТОП новини

Україна за рік піднялась на 14 пунктів в індексі паспортів Henley & Partners


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

Україна посіла 44-у сходинку зі 104 у міжнародному індексі паспортів, який складає компанія Henley & Partners. Порівняно з минулим роком, Україна піднялась на 14 пунктів.

«Найбільшого руху вгору у цьогорічному індексі досягли Грузія та Україна, які у 2017 році завершили процес візової лібералізації з ЄС та отримали доступ до 30 та 32 нових країн, відповідно. Грузія має найбільший прогрес, вона піднялась на 15 позицій, Україна – на 14», – мовиться у звіті компанії.

За цими даними, громадяни України мають право безвізового в’їзду на певних умовах до 114 країн.

Перше місце у рейтингу посідає Німеччина, з паспортом якої можна подорожувати без віз до 177 країн світу. На другому – Сінгапур, третє ділять Велика Британія, Данія, Італія, Норвегія, Фінляндія, Франція, Швеція та Японія.

Росія посідає у рейтингу 48-у позицію. Останню, 104-у позицію, займає Афганістан.

Загалом у рейтингу оцінені 199 країн. Переважно по кілька країн займають однакові позиції, тому число позицій менше.

Компанія Henley & Partners заявляє, що її дані ґрунтуються на інформації IATA – Міжнародної асоціації повітряного транспорту, яка має найширшу базу даних про умови подорожей у світі, – і доповнені власною інформацією.

За даними іншого глобального рейтингу паспортів – Passport Index – Україна посідає наразі 29-у позицію з загалом 93, її паспорт дає можливість безвізового в’їзду до 122 країн. Цей рейтинг теж оцінює паспорти 199 країн.

Дата його останнього оновлення не вказана. Компанія Arton Capital, яка веде цей індекс, заявляє, що оновлює його щоразу, коли стаються зміни, і ґрунтує його на власній інформації з відкритих джерел і з офіційних даних урядових установ країн світу.

11 червня 2017 року набрала чинності візова лібералізація для українців при короткотермінових подорожах до країн ЄС і «шенгену» (до 90 днів протягом кожних 180 днів без права працевлаштування). За даними Держприкордонслужби, за півроку дії безвізового режиму з країнами Євросоюзу ним скористалися 355 тисяч українців. 31 грудня набув чинності також безвізовий режим України з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

XS
SM
MD
LG