Доступність посилання

ТОП новини

Російський адвокат зустрівся з правозахисником Емір-Усеїном Куку в СІЗО Ростова


У Слідчому ізоляторі №1 у Ростовській області адвокат Олександр Попков зустрівся із заарештованим у «ялтинській справі Хізб ут-Тахрір» правозахисником Емір-Усеїном Куку. Про це повідомив у Facebook журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк.

«За словами адвоката, виглядає Куку задовільно, був сонним, оскільки в його камері на вісім нар 17 осіб, які сплять по черзі. Говорили про початок процесу», – уточнив Наумлюк.

За його словами, адвокат Попков чекав зустрічі близько двох годин, а говорив з Куку тільки півгодини.

«Нічого хорошого від суду не чекаю, надивився вже на цих суддів, але будемо боротися», – наводить слова Куку журналіст.

Раніше Попков просив перевірити інформацію про знущання над Куку й іншим фігурантом «справи» Вадимом Сіруком у російських СІЗО.

10 січня в ростовському Північно-Кавказькому військовому окружному суді відбудеться попереднє засідання щодо фігурантів «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір». Воно пройде в закритому режимі.

У Сімферополі, 4 грудня, на виїзному засіданні ростовський окружний військовий суд продовжив арешт фігурантам «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір» Мусліму Алієву, Емір-Усеїну Куку, Вадиму Сіруку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову та Арсену Джеппарову до 27 травня 2018 року.

Раніше стало відомо, що слідство у справі «ялтинської шістки» закінчено. Обвинувачених етапували в Ростов-на-Дону.

Перших чотирьох обвинувачених «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір (організація, заборонена в Росії та анексованому нею Криму)» заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам'янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих «терористичними».

XS
SM
MD
LG