Доступність посилання

ТОП новини

Росія висловила сподівання на «конструктивну роль» Італії на чолі ОБСЄ в урегулюванні на Донбасі


Новий голова ОБСЄ, голова МЗС Італії Анджеліно Альфано на прес-конференції у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, 11 січня 2018 року
Новий голова ОБСЄ, голова МЗС Італії Анджеліно Альфано на прес-конференції у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, 11 січня 2018 року

Постійний представник Росії в Організації з безпеки і співпраці в Європі висловив сподівання на «конструктивну роль» Італії, яка очолила ОБСЄ, у сприянні врегулюванню на Донбасі.

При цьому Олександр Лукашевич, виступаючи на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні, повторив російський погляд на агресію Москви проти України, назвавши «сторонами конфлікту» Київ, «Донецьк і Луганськ».

За його словами, для Італії на чолі ОБСЄ «необхідна всебічна підтримка Контактної групи як вирішального формату прямих переговорів сторін конфлікту – Києва, Донецька і Луганська».

Він також сказав, що «ключем для відновлення миру на Донбасі залишається повне виконання Мінського комплексу заходів» – однієї з трьох мінських домовленостей, ухваленої в лютому 2015 року.

Представник Росії не згадав про дві попередні мінські домовленості, від вересня 2014 року, що так само лишаються чинними.

Москва уникає згадок про них, зокрема, тому, що Комплекс заходів, узятий окремо, передбачає повернення Україні контролю за її кордоном на нині окупованій частині Донбасу лише як найостанніший крок урегулювання. Нині через цю ділянку кордону здійснюється неконтрольоване переміщення на окуповані території все нових озброєнь, боєприпасів і живої сили для гібридних російських сил у регіоні. Київ нагадує, що, за вересневими домовленостями, на цій ділянці кордону ще тоді мала бути створена зона безпеки з обох його сторін під контролем і за верифікації ОБСЄ – що унеможливило б безконтрольність згаданого пересування.

При цьому Росія продовжує заперечувати факт своєї агресії проти України і твердити, ніби сторонами конфлікту є влада України, з одного боку, і донецькі й луганські сепаратисти, з іншого. В Києві й на Заході звертають увагу, що другою стороною конфлікту на Донбасі є саме Росія, тому всі переговори про врегулювання мають вестися саме з нею, а не з підтримуваними і керованими нею сепаратистами, що не самостійні у своїх діях. А мирний процес, який обговорює на зустрічах у білоруському Мінську Тристороння контактна група, має три сторони – Україну, ОБСЄ і Росію, представники сепаратистів лише запрошені до участі в цьому процесі.

Також Україна і її західні союзники щоразу нагадують Росії, що саме вона, разом із сепаратистами, є тією стороною, що не виконує своїх зобов’язань за визначальними пунктами всіх мінських домовленостей. Серед них, зокрема, припинення вогню, звільнення заручників, виведення з території України «іноземних» збройних формувань і озброєнь, роззброєння незаконних збройних формувань чи передача нині непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ, перш ніж її повернуть під контроль України.

Протягом 2018 року в ОБСЄ головує Італія, організацію очолив міністр закордонних справ цієї країни Анджеліно Альфано.

XS
SM
MD
LG