Доступність посилання

ТОП новини

Африканські країни вимагають від Трампа вибачень через грубу фразу щодо мігрантів


Дональд Трамп
Дональд Трамп

54 африканських країн 12 січня заявили, що вони «надзвичайно засмучені» і вимагають, щоб президент США Дональд Трамп відмовився і вибачився за грубу фразу, яку він використовував для опису їх у Білому домі під час обговорення імміграції.

Гаїті також висловила заперечення після повідомлення ЗМІ про те, що Трамп виступає проти прийняття іммігрантів із Гаїті та інших «країн – ям із лайном».

Група 54 африканських послів при ООН зазначила, що вона «надзвичайно засмучена і рішуче засуджує жахливі, расистські та ксенофобні коментарі президента США, про що широко повідомляють ЗМІ». Група вступила з вимогою «спростування і вибачення»

Окремі африканські країни також протестували. Міністерство закордонних справ Ботсвани викликало посла США і заявило, що заява Трампа є «дуже безвідповідальною, непорядною і расистською».

Гаїті також висловилася проти заяви Трампа, яку назвала «неприємною», а посол країни у Вашингтоні закликав вибачитися.

Раніше засоби інформації у США повідомили, що попереднього дня, 11 січня, Трамп грубо відгукнувся про Гаїті й деякі інші країни, звідки до США прибувають іммігранти, на зустрічі з законодавцями на теми імміграції. За повідомленнями, президент США, відкидаючи пропоновану законодавцями домовленість щодо імміграції, запитував, чому до США мають допускати людей із Гаїті та інших «країн – ям із лайном».

Речник Білого дому Радж Шах, коментуючи повідомлення, не став заперечувати, що Дональд Трамп зробив таке зауваження.

Повідомлення про таку заяву Трампа викликало різку критику в конгресменів від обох провідних партій – і демократів, і республіканців. Вони називали слова президента расистськими і неприйнятними для голови держави і вимагали вибачення.

Згодом Дональд Трамп заперечив, що використав грубе слово стосовно деяких країн походження іммігрантів. Він також заявив, що не говорив нічого образливого про гаїтян – «крім того, що Гаїті, очевидно ж, дуже бідна і неспокійна країна».

XS
SM
MD
LG