Доступність посилання

ТОП новини

Збройний конфлікт на Донбасі сприяв «тихій епідемії» ВІЛ-інфекції – дослідження


Пам’ятний знак людям з ВІЛ/СНІД у Запоріжжі, ілюстративне фото
Пам’ятний знак людям з ВІЛ/СНІД у Запоріжжі, ілюстративне фото

Збройний конфлікт на Донбасі сприяв перерозподілу в Україні вірусу імунодефіциту людини, стверджують автори дослідження, опублікованого 15 січня в американському виданні PNAS. Дослідники вказують, що ВІЛ-інфекція в Україні стала «тихою епідемією», оскільки половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми, а близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.

Науковці виявили зв’язок між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.

«Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено», – сказала провідний автор Тетяна Васильєва, яка працює у відділі зоології Оксфордського університету.

За даними дослідження, Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі, маючи приблизно 220 тисяч інфікованих у країні з населенням близько 45 мільйонів людей.

Для підготовки дослідження міжнародна команда науковців, очолювана фахівцями Оксфордського університету та громадської організації Public Health England, проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 – 2015 роках.

Водночас за оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, які наводить Центр громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я України до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, на початок 2017 року в Україні мешкало 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій, у віковій групі старше 15 років рівень поширеності ВІЛ становив 0,61%.

Станом на 1 грудня 2017 року в закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебували 139 394 ВІЛ-інфікованих громадян України, з них 42 666 хворих з діагнозом СНІД. Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано у Києві, в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Київській, Чернігівській областях.

Провідний експерт Центру з питань поширення ВІЛ / СНІДу Тетяна Стариченко у розмові з Радіо Свобода зазначила, що при обробці інформації щодо темпів поширення ВІЛ, експерти збирають інформацію, котра надходить з регіональних центрів громадського здоров’я, серед іншого там міститься й інформація щодо надання відповідної медичної допомоги внутрішнім переселенцям.

XS
SM
MD
LG