Доступність посилання

ТОП новини

Литва офіційно оприлюднила «список Магнітського», в якому фігурує Кадиров та ще 48 росіян


Сергій Магнітський
Сергій Магнітський

Литва 15 січня оприлюднила за раніше ухваленим «актом Магнітського» свій перший список із 49 росіян, причетних, на думку офіційного Вільнюса, до порушення прав людини, корупцією та відмивання грошей.

До опублікованого міністерством внутрішніх справ Литви списку увійшли лідер російського регіону Чечні Рамзан Кадиров, якого правозахисні організації звинувачують у створенні системи репресивних заходів і створенні атмосфери безкарності сил безпеки. Кадиров несе відповідальність за зловживання, які включають в себе викрадення, зникнення, катування та вбивства політичних опонентів, вказують правозахисники.

Також у литовському «чорному списку» перебуває керівник Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, якого звинувачують у порушенні численних політично мотивованих справ проти противників Путіна, депутат російської Держдуми Андрій Луговий, якого звинувачують у вбивстві критика Кремля Олександра Литвиненка в Лондоні в 2006 році.

Литовське законодавство щодо порушень прав людини у Росії має за зразок американський «акт Магнітського». Російський юрист Сергій Магнітський загинув у московській в’язниці в 2009 році після того, як оприлюднив корупційні схеми, до яких вважав причетними керівництво російських силовиків.

Литва – п’ята держава, яка ухвалила цей правовий акт – після США, Великобританії, Канади і Естонії. Списки постійно поповнюються, у грудні 2017 року міністерство фінансів США розширило глобальний «список Магнітського», туди включені, зокрема, глава Чечні Рамзан Кадиров, син генпрокурора Росії Артем Чайка і старша дочка покійного президента Узбекистану Гульнара Карімова.

XS
SM
MD
LG