Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Чехії не підтвердив повноваження уряду Бабіша


Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш звертається до парламенту, 10 січня 2018 року
Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш звертається до парламенту, 10 січня 2018 року

Парламент Чехії відмовив у вотумі довіри нещодавно сформованому уряду країни на чолі з Андреєм Бабішем. За довіру йогог кабінету 16 січня проголосували тільки 78 депутатів від популістського руху ANO, який очолює Бабіш. 117 депутатів від усіх інших партій висловилися проти.

За конституцією, тепер уряд має піти у відставку. Президент Чехії Мілош Земан раніше заявляв, що знову доручить Бабішу сформувати уряд. Якщо три такі спроби виявляться невдалими, на країну чекають дострокові вибори.

Опоненти Бабіша кажуть, що готові до переговорів з його прихильниками про коаліційний уряд, але не згодні, щоб прем'єром знову став Бабіш, проти якого в Чехії порушена кримінальна справа. 16 січня прем’єр заявив, що згоден із зняттям з нього депутатської недоторканності. Очікується, що парламент ухвалить рішення про це вже в найближчі дні.

Андрей Бабіш – великий підприємець у сфері агропромислового комплексу. Поліція підозрює його в шахрайстві при отриманні субсидії від Євросоюзу. Факт порушень підтвердило Європейське бюро боротьби з шахрайством. Бабіш усі звинувачення відкидає і називає їх політично мотивованими.

Рух ANO на чолі з Бабішем став переможцем на парламентських виборах в жовтні 2017 року, проте не отримав абсолютної більшості голосів.

XS
SM
MD
LG